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Vragen van ‘gewone’ bridgers over bied- en speeltechniek én over de rechten en plichten aan de gewone bridgetafel

Je kunt kiezen uit twee BridgeTrainingpakketten:

Pakket 1: Alle Bridge Trainingen en relevant bridgenieuws
Pakket 2: Alle Bridge Trainingen, relevant nieuws én Arbitrair

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers (eindredactie)

Informatie en tips over Rekenprogramma:
Liesbeth Hoeks Vragenhoekje:
https://www.bridgeservice.nl/Bridgeservice-Vraaghoekje.html



Dilemma?

Verliesslagen Vraag

 4 3 2
 3 2
 A 4 3 2
 5 4 3 2
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 A V B
 H V B 10 9 8
 5
 A V 6

Je bent leider in 4. 

West komt uit met H.

Hoeveel/welke dreigende verliesslagen tel je?
a. 	drie
b. 	vier
c. 	vijf
d. 	zes




Verliesslagen Antwoord	
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Je bent leider in 4. 

West komt uit met H.

Hoeveel/welke dreigende verliesslagen tel je?
a. 	drie	= 0 punten
b. 	vier	= 3 punten
c. 	vijf	= 0 punten
d. 	zes	= 0 punten

Dreigende verliesslagen vind je het gemakkelijkst vanuit de hand met de meeste troeven. In dit spel dus vanuit de zuidhand.

AVB		één dreigende verliesslag (aan H)
HVB1098	één dreigende verliesslag (aan A)
5		géén dreigende verliesslag; dummy’s A staat daar borg voor
AV6		twee dreigende verliesslagen

Dus totaal dreig je vier slagen te verliezen.


Speelplan Vraag
 4 3 2
 3 2
 A 4 3 2
 5 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A V B
 H V B 10 9 8
 5
 A V 6

Je bent leider in 4. West komt uit met H.

Je wint de uitkomst met A. En dan?
a. 2 naar B		b. harten	c. 2, getroefd	d. 2 naar V



Speelplan Antwoord

 4 3 2
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 A 4 3 2
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Je bent leider in 4. West komt uit met H.

Je wint de uitkomst met A. En dan?

a. 2 naar B		b. harten	c. 2, getroefd	d. 2 naar V


Voor wie het liefst 2 in de hand troeft (speelwijze c) heb ik een vraag: 

Wat verandert het troeven van een ruitenslag aan de vier dreigende verliesslagen in de zwarte kleuren?
De vijf troefslagen maak je toch wel: je krijgt er dus geen extra slag door.

Zelfs als je nog twee keer vanuit dummy ruiten zou kúnnen spelen en in de hand troeft, hangt de ‘zwarte’ wolk van de vier verliesslagen nog steeds boven je hoofd.

Harten spelen dan (speelwijze b)? Geeft dat wél kans op iets van een opklaring? Pertinento Nonto! Want de enige ‘verandering’ is dat je de toekomende tijd van de te verliezen hartenslag verandert in verleden tijd…

Blijven over: spelen 2 naar B (a) én 2 naar V (d).

Je moet tussen deze twee kleuren kiezen, want na A kom je niet meer terug in dummy! Een echt dilemma! Wordt het speelwijze a of d?

We zetten deze twee opties naast elkaar.



Dilemma Overpeinzing
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Je bent leider in 4. West komt uit met H.
Je wint de uitkomst met A. En dan?

· In schoppen win je altijd twee slagen: A en V óf B.

· In klaveren win altijd één slag: A.

· Je zoekt naar een kans op een extra slag. Dat betekent dat je in schoppen drie slagen wilt maken óf in klaveren twee slagen.

· Omdat je na deze slag niet meer in dummy komt, kun je maar op één paard wedden: op de schoppenmerrie, of op de klaverhengst?

· Drie slagen in schoppen lukt alleen als H géén slag wint. Die moet je dan dus 'vangen' met je A. Je kunt H alleen vangen als: 
· oost H heeft; 
· je na A vanuit dummy 2 speelt naar B;
· je daarna A speelt waar H dan onder valt.

· Voor twee slagen in klaveren moet:
· oost H hebben;
·  je na A vanuit dummy 2 spelen naar V.

Je mag ervan uitgaan dat oost de beide zwarte heren heeft.

Voor welke aanpak ga je?
a. 2 naar B
d. 2 naar V




Dilemma Antwoord
 4 3 2
 3 2
 A 4 3 2
 5 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A V B
 H V B 10 9 8
 5
 A V 6

Je bent leider in 4. West komt uit met H.

Je wint de uitkomst met A. En dan?

a. 2 naar B	= 2 punten		
b. harten	= 0 punten
c. 2, getroefd	= 0 punten
d. 2 naar V	= 7 als je direct voor d koos, 
			6 na de speelplanvraag,
			5 na de dilemmaoverpeinzing

Met de snit op H (a) maak je alleen een extra slag als oost precies Hx heeft.
Want als je na de met B gewonnen slag A speelt, zal oost alleen H bijspelen als dat echt zijn enige schoppenkaart is! Met zeven schoppenkaarten bij OW is dat een vrij klein kansje - veel kleiner dan 50%!
H moet dan immers niet alleen aan de goede kant zitten (bij oost), maar ook nog eens ‘in tweeën’: Hx. Dat betekent dat west dan precies vijf schoppenkaarten moet hebben, dus ruim tweemaal meer schoppenkaarten dan oost. Maar als west vijf schoppenplekjes heeft, dan is de kans dat H daar bijzit veel groter dan bij oost (met zijn twee schoppen).

Nadeel van de schoppensnit is ook nog eens dat je daarna klaveren vanuit je hand moet spelen. Dan verlies je vrijwel zeker twee klaverslagen - ook met H bij oost. Leg dat maar eens uit aan je partner…

Deze waarheden maken het spelen naar V verreweg het aantrekkelijkst:
H hoeft alleen maar bij oost te zitten. Het maakt niet uit hoeveel klaverkaarten hij daarbij heeft. Je hebt gewoon 50% kans op één klaververliezer!

Consequentie van je klaverenkeus is dat je daarna schoppen vanuit je hand moet spelen. Maar dat is geen ramp: je geeft maximaal één schoppenslag af.
 

[bookmark: _GoBack]Je puntentotaal is je rapportcijfer voor… Doorgronder!
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BridgersVragen



	Een slimme bridger weet wat hij kan zeggen
Een emphatische bridger weet hoe hij het kan zeggen
Een wijze bridger weet óf hij het moet zeggen 



Het 2SA-rebid
	Oost gever. Het bieden ging als volgt:

	West		Noord	Oost		Zuid
					1		pas
pas		2		2SA		pas
3		pas		pas		pas

Westhand			Oosthand
 B 10 9 6 5		 A V 7 4 3
 B				 A V 2
 H 10 8			 A 7 4
 8 7 6 5			 H 2

Ik maakte 3 met twee overslagen. Goed voor 16,67%...

Voor wie valt er wat te leren, voor west of voor oost?



Rob:
Kennelijk heeft west geen enkel vertrouwen in de afspeelkwaliteit van oost. Want ondanks de 5 punten van de westhand is de verdeling van deze hand veel te mooi om op oosts 1-opening te passen. West moet echt 2 bieden. Daarna kan er niets meer misgaan: oost heeft voldoende kracht voor 4.

Na een passende west zou een 1SA-rebid van oost al 18-19 punten beloven! Dat mag echter niet na noords 2-volgbod . Met AV en de waarschijnlijke hartenstart kan 2SA zeker door de beugel. Terecht zwaait partner west af naar een schoppencontract, maar dat had na oosts krachtbod toch wel 4 mogen/moeten zijn.



Kort in transferkleur en een 5-kaart in de andere hoge kleur…
	Ik wil graag weten hoe jullie omgaan met een 2SA-opening met een hoge 5-kaart, waarop partner een transfer doet voor de andere hoge kleur. 



Rob:
Een mooie vraag voor Bep en Anton!

Bep en Anton:
Wij spelen dat de 2SA-openaar na 2SA-3/ met slechts een tweekaart in de kleur van de transferbieder en met ZELF een 5-kaart in de andere hoge kleur op de transfer antwoordt met 3SA. 

Hierna kan de antwoordende hand een transfer geven naar zowel harten als schoppen.

VOORDEEL
Je bereikt elke 5-3 fit in een hoge kleur.

NADEEL
Als de antwoordende hand heel zwak is eindig je niet op 3-hoogte in de kleur van de antwoordende hand. 3 in de kleur van de antwoordende hand is wellicht beter, maar met slechts een 5-2 fit kan 3SA wel eens net zo goed (of beter) zijn. 
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